Hiba

[OSYouTube] Alledia framework not found
  • slide-001.jpg
  • slide-01.jpg
  • slide-02.jpg
  • slide-03.jpg

SÁRMELLÉKI ÁLTALÁNOS ISKOLA ZALAVÁRI TELEPHELYE

 

Intézményvezető: Feiler Zsuzsanna

Pedagógusok:

Beke Zoltánné – tanító

Dr. Petrovicsné Frigyer Anita – tanító

Kele-Molnár Judit – tanító

Kamondiné Bóta Melinda – történelem, technika és életvitel

 

 

cím: 8392 Zalavár, József Attila u. 1.

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

honlap: https://www.sarmellek-iskola.hu/tagiskola/

telefonszám: 

- titkárság: +3630/4347123

- intézményvezető: +3630/4333059

 

SZÉKHELY ISKOLA:

Sármelléki Általános Iskola

8391 Sármellék, Zala u. 1.

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

telefonszám: +3630/437-1137

 

FENNTARTÓ:

Nagykanizsai Tankerületi Központ
8800 Nagykanizsa, Vécsey u. 6.

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefonszám: 93/795-203

 

1982-ben aláírásgyűjtés indult a zalavári szülők között a körzetesítés ellen, ennek ellenére 1982. augusztus 1-jei hatállyal megszervezték a Sármelléki Általános Művelődési Központot, amelybe a sármelléki és zalavári óvodákat, iskolákat és művelődési házakat koncentrálták.

1984-ben a zalavári igazgató Stefanik Dezsőné kérte az intézmény végleges elhelyezését, miszerint a Művelődési Ház mögé épüljön egy új iskola. 1986-ban a tanácsülésen is vita folyt a kérdésről, először a négy, később a nyolc tantermes verziót fogadták el. Ugyanebben az évben már egyeztetést folytattak a különleges, egyedi építészeti stílust megteremtő Makovecz Imrével (1935-2011) az iskola terveinek elkészítéséről. 1986-tól ugyan újra önálló lett a zalavári iskola, de ez sem változtatott ezen a helyzeten.

Mint az várható volt Makovecz Imre terve – különösen annak költségkihatása – újabb vitát gerjesztett a közös tanácsban, de végül mégis megkezdődhetett a kivitelezés 1988 közepén. A nem várt gazdasági nehézségek miatt jelentősen csúszott az épület átadása. Csaknem egy év késéssel, 1990. szeptember 2-án avathatták fel a Cirill–Metód névre keresztelt új általános iskolát.

A hittérítő, filozófus és korai humanista testvérpár 866-67 fordulóján érkezett Mosaburgba (mai Zalavár). A bizánci császár Ratislav kérésére érkeztek a térségbe, hogy egyházszervezési feladatokat lássanak el. Jelentőségük abban rejlik, hogy Cirill fejlesztette ki a glagolita írást, amelyet megtanítottak Mosaburg új urának, Kocelnak és még 40 tanítványuknak. Ennek a bizonyítékai 2009-ben kerültek elő a régészeti ásatások során, amikor glagolita feliratú kerámiatöredéket találtak.

A ’80-as évek óta egyre erőteljesebben jelent meg a bolgár kultúra hagyományainak ápolása a településen. A Bolgár Nagykövetség, a budapesti Bolgár Iskola és a magyarországi bolgár közösségek képviselői, közösen köszöntötték, ünneplik nemzeti ünnepüket az iskola tanulóival, pedagógusaival. Együtt emlékeznek a szláv írásbeliség megteremtőire évről évre.

Iskolánk 2014 szeptemberétől állami fenntartásba került a Sármelléki Általános Iskola tagintézményeként. Sajnos a csökkenő gyermeklétszám miatt az iskola alsó tagozattal működik tovább. 

2018 szeptemberétől bekerült az intézmény szakmai alapdokumentumába a bolgár nyelvoktató nemzetiségi nevelés-oktatás. A szülők kezdeményezését támogatta az intézmény nevelőtestülete, intézményi tanácsa, diákönkormányzatai, szülői szervezetei, a községek képviselőtestületei is, valamint a Bolgár Országos Önkormányzat.

Az iskola tanulói, pedagógusai a település közösségi életében szervesen részt vesznek. Tanulóink műsort adnak a település legfontosabb rendezvényein is.

 

Életképek 2021. évből:

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításához. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookiek használatába.