Ezeréves bencés múlt

72
0

2017. május 18. csütörtök, 19:52

2019-ben ezeréves évfordulót ünnepelhet Zalavár és Zalaapáti közössége, ugyanis 1019-es keltezésű a zalavári Várszigeten egykor álló bencés monostor első adománylevele. A közelgő évfordulóra való felkészülés jegyében szerveztek ma konferenciát – Bencés és nemzeti értékeink megmentése címmel –, melynek a Kis-Balaton Ház, majd Zalaapáti bencés temploma adott otthont.

A két települést bencés múltja köti össze egymással, hiszen Zalaapáti az 1019-ben, Szent István által alapított Zalavári Bencés Apátság tulajdona volt a kezdetek óta, székhelye 1715-ben került át Zalaapátiba. Az ezeréves évfordulót éppen ezért kívánja a két település közösen és méltó módon megünnepelni, mint az, Horváth Ildikó, Zalavár polgármesterének köszöntőjéből kiderült.

Zalavár és Zalaapáti millenniumra készül

A zalavári Várszigeten a múlt század közepétől folyamatos a feltárás, melynek két fő iránya a Karoling- és az Árpád-kor. Miután a zalavári apátság megalapításának ezeréves évfordulója 2019-ben esedékes, a bencés monostor még fellelhető maradványainak feltárását szeretnék felgyorsítani a Várszigeten.

A millennium méltó megünneplésére készülve Zalaapátiban a bencések által épített pincészet, a ma intézményként működő kolostor rekonstrukcióját, valamint kertjének felújítását tervezik – mondta el Vincze Tibor polgármester.

A konferencián a Várszigeten zajló korábbi megyei fejlesztésekről, a Makovecz-féle Millenniumi Emlékmű létrehozásáról, a történelmi emlékpark további fejlesztéséről beszélt Manninger Jenő országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke.

Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Szent István előrelátását méltatta. Mint mondta, tudatosan választotta a kereszténységet és telepített ide kolostort annak érdekében, hogy a magyarság fennmaradjon. A konferencia üzenete éppen az, hogy jöhetnek zivataros idők, de a múltunkat, gyökereinket nem szabad elfelejteni, hangoztatta.

A múlt megismerése nem romantika és nosztalgia, nem csupán esztétikai élmény. A gyökereinket, az origót, a kezdetet faggatjuk, és onnan várjuk a választ – húzta alá dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

A konferencia zalaapáti helyszínén az Apáti Capella Kamarakórus templomi énekes áhítatot adott elő a templomban, majd Bóka Tibor plébános köszöntötte a résztvevőket. A bencések zalaapáti tevékenységét dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, múzeumigazgató elevenítette fel, majd Vincze Tibor polgármester sétára invitálta a résztvevőket a kolostorkertbe.

A rendezvényen a 25 éve zajló ásatásokról Szőke Béla Miklós MTA, BTK Régészeti Intézetének kutatója, valamint Ritook Ágnes, a Magyar Nemzeti Múzeum vezető régésze beszélt.

Cikk forrása: https://www.zalamedia.hu/vezeto-hirek/egyszervolt/ezereves-bences-mult