Emlékezések, ünnepek, vendégségek Zalaváron

53
0

Hivatalosan is elindult Zalaváron a Szent Benedek Rendtől eredeztetett, ezer éves múltjára való emlékünnepségek előkészítése, majd a helytörténet több hagyományos eseményére került sor a településen az utóbbi hetekben.

A bencés múlt 2019-ben esedékes millenniumának méltó megtartása témakörében Zalaapáti községet is érintő konferenciát szerveztek. Az apátság alapításának ezredik évfordulójára kidolgozzák a Vársziget hosszú távú koncepcióját.

A vallástörténelem helyi eseményeként zajlott le a Hévízi Ortodox Egyházközség szervezésében tartott ortodox szent liturgia, ahova Nyugat-Magyarországról, Budapestről, Kaposvárról is érkeztek hívők. A mise a Szent István kápolnában újonnan elhelyezett ikonosztáz előtt lett bemutatva. Az esemény kifejezésre juttatta, hogy a hit ereje nemzeteket tud összekötni, legyőzve a területi és nyelvi korlátokat. Tradíciók szerint, a település Cirill és Metód nevét viselő általános iskolájának diákjai a vendégeskedő fővárosi bolgár nemzetiségi társaikkal, bolgár önkormányzati képviselettel és a nagykövetséggel közösen tartottak megemlékezést. Ezt követően 20 helyi iskolás viszonozta a látogatást.

Zalaváron idén második alkalommal ünnepelték a legifjabb korosztályt: óvodások, iskolások körében rendezték meg a gyermeknapot. Sok mozgásos programot kínáltak: ügyességi versenyek, rend­őrségi biciklis akadálypálya, óriás csúszda, ugrálóvár, rodeó-bika, elektromos csacsi és buborék foci várta a gyermekeket, palacsinta, hot-dog, szörpök kínálata mellett. A gyermekek jó szórakoztatásához nagyban hozzájárult az óvoda és az iskola szülői munkaközösségének segítsége, a diákönkormányzat munkája és természetesen a pedagógusok aktív részvétele, támogatása. Azzal, hogy ismét községi szinten tartották a gyereknapot, a rendelkezésre álló anyagiakból lényegesen több játékra jutott pénz.

Cirill és Metód előtt tisztelegve a napokban tartotta hagyományos megemlékezését Zalaváron a Szlovák és Magyar Katonai Tábori Püspökség és a Fővárosi Szlovák Önkormányzat. Idén első ízben Csehországból is érkeztek vendégek, zarándokok illetve itt volt első alkalommal Nyitra megye elnöke és Nyitra város alpolgármestere is. Az ünnepi köszöntőkben is elhangzott: számítanak Zalavárra és várják a Cirill-Metód zarándokúthoz való csatlakozását.Az eseményre érkező turisták nagy része a szálláshelyeket is igénybe véve, több napos programként tekint már a Várszigetre, a zarándokok kifejezetten ide érkeznek.

Nem átugorva a nyarat, de tart már készülődés a szeptemberi falunapra is, amit idén egy Gombóc-fesztivállal kötnek majd össze, s ezt az eseményt is szeretnék nemzetközivé tenni. A sokféleképpen készíthető és ízesíthető gombócételfélék nemcsak a kis-balatoni tájegységre jellemzőek, így alkalmasnak találtatott arra, hogy vendégségbe hívják rá a szlovák, bolgár, cseh, orosz ismerőseiket, s a tapasztalatcsere jegyében arra kérik őket, hogy a náluk jellemző gombócételeiket is főzzék meg Zalaváron.

Cikk forrása: https://inforegio.hu/hirek/emlekezesek-unnepek-vendegsegek-zalavaron