Zajlik a Kis-Balaton horgászhelyeinek kontrása

13
0

Megkezdődött a Kis-Balatonon a Zalavár-Zalaszabar közötti út déli oldalán a horgászhelyek kotrása.

Közlemény

Az Agrárminisztérium az “Állami halgazdálkodási feladatok támogatása” című alapból 100%-os intenzitással támogatja a Kis-Balaton horgászhelyeinek rekonstrukcióját.

A munkával kapcsolatban egyeztetnünk kellett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság illetékeseivel. A megállapodás értelmében a Zalavár-Zalaszabar közötti út északi oldalán kotrásra nincs lehetőség, mivel ott az uralkodó északi szelek ellen a nádas védi a töltést az elhabolástól. Az említett út déli padkáján, valamint a Kányavári-szigeten lehetőségünk van a nádas víz alatti és víz feletti részeinek eltávolításával kiszélesíteni az egykori horgászállásokat.

A horgászok ez irányú kérdései miatt fontos hangsúlyozni: nem új horgászállások vágásáról van szó, hanem csak ott nyúlhatunk hozzá a növényzethez, ahol szemmel láthatóan egykor nyiladék volt és azt az illetékesek számunkra jóváhagyták!A projekt részeként a talapzaton is alakíthatunk ott, ahol a terepviszonyok megkívánják ezt. Földmunkával, terméskő és murva borítással is szeretnénk időtállóvá, kényelmesebbé tenni a horgászhelyeket. Ezeken túl pedig tájba illő, fa szemétgyűjtőket és információs táblákat kívánunk elhelyezni mindkét helyszínen. Jelenleg a kotrási munkák zajlanak, amelyeket korábbi írásunkban áprilisra ígértünk, de sajnos a vízügy munkagépe meghibásodott és csak egy hónapos csúszással tudott munkába állni.

A kikotort anyagot szikkadás után fogjuk elszállítani a helyszínről, a tereprendezés ezt követően kezdődhet meg a Zalavár-Zalaszabar út déli padkáján. A Kányavári-szigetre tervezett munkálatokat ősszel tervezzük elvégezni. A projekt lezárulása 2018. november végére van időzítve.

Forrás: balatonihal.hu

Cikk forrása: https://inforegio.hu/hirek/zajlik-a-kisbalaton-horgaszhelyeinek-kontrasa