Zalavári nyár a hagyománytisztelet és a családok éve jegyében

35
0

Több tavaszi programot követő tradicionális esemény után, a családok éve jegyében két rendezvény is nyújt szabadidős nyári örömöket a gyermekeknek.

Horváth Ildikó polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy folytatódhatnak a közösségi élmények, amiket korábban a hagyományosan megtartott gyermeknap nyújtott, akkor egy délutánt tölthettek együtt kicsik és nagyok. Most szülői kezdeményezésre indult a július 16-tól 20-ig tartó program. A tavalyi iskolai szünetben tartottak már hasonló programot, különféle foglalkozások, játéklehetőségek kínálatával. A megkedvelt kikapcsolódási lehetőség idén augusztusban is folytatódik majd. A község vezetője szólt arról is, hogy a település tavaszi eseményei között zajlott le idén is a Szent Cirill és Szent Metód ünnepségek sorozata. Az ortodox orosz egyházközség tartott szentmisét, a Bolgár Orszá­gos Önkor­mányzat a helyi általános iskolával együtt emlékezett meg a két szentről. Zalavár júniusban immár 8. alkalommal volt házigazdája a Magyar és a Szlovák Katolikus Tábori Püspökségek által rendezett Szent Cirill és Szent Metód ünnepei megemlékezésnek, melyhez csatlakozott a Fővárosi Szlovák Önkor­mányzat is. Az eseményen üdvözölhette a település Peter Gajdos szlovák védelmi minisztert és dr. Benkő Tibor honvédelmi minisztert.- Az idei esztendő a családok éve, ennek jegyében megpróbáljuk nemcsak együtt, hanem külön-külön is megszólítani a családtagokat – említette még Horváth Ildikó.

– A már említett két gyermekprogram szervezése mellett az idősebb korosztályt várjuk július 18-án találkozóra. Erre most közbiztonsági tudnivalók témakörben kerül sor. Körzeti megbízottunk, Németh Gábor rendőr törzsőrmester tart 18 órától bűnmegelőzési célú előadást a művelődési házban. Főleg a 65 év felettiek vannak kitéve a trükkös csalásoknak, egyedül élőként célpontjai a besurranó tolvajoknak. Szeptemberben és októberben pedig két olyan közösségi rendezvény lesz, melyre majd a kicsiket, nagyokat, fiatalokat és időseket együtt várjuk. A település lakó nemcsak otthon aktívak.

A minap Egeraracsán Kurucz Barnabás és családja, Zalavárt képviselve indult a falunapi főzőversenyen, ahonnan a második helyezést vihették haza. Az önkormányzati munka eredményeként látszik, hogy a település az elkövetkezendő időben sem fog szűkölködni ünnepnapokban: két pályázat segítségével folyik jelenleg fejlesztő munka, s nemrég értesültek, hogy közművelődést szolgáló célra is nyert a település támogatást.

Cikk forrása: https://inforegio.hu/hirek/zalavari-nyar-a-hagyomanytisztelet-es-a-csaladok-eve-jegyeben-