A tradíciók és a fejlesztések jellemzik Zalavár közéletét

51
0

Járda épül, számos újabb pályázattal céloz további településfejlesztést segítő anyagi forrásokat Zalavár önkormányzata, a falu közéletét tradicionális programok jellemzik.

Járda épül, számos újabb pályázattal céloz további településfejlesztést segítő anyagi forrásokat Zalavár önkormányzata, a falu közéletét tradicionális programok jellemzik. Idén ünnepségek sorozatával tisztelegtek a helyi vallástörténelem két szláv egyházszervezője, Cirill és Metód emléke előtt. Az eseményekhez kapcsolódtak a legifjabbak is, immáron második alkalommal zajlott közös gyermeknapi rendezvény a helyiek és bolgár vendégek részvételével. Ezt követően a Fővárosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezett zarándokutat, majd egy héttel később a magyar és szlovák katonai tábori püspökségek tartottak emlékprogramot a Várszigeten.

Szeptember 7-én kerül sor a bencés apátság millenniumi évfordulójának megünneplésére, melynek rendezése teljes egészében egyházi vonalon történik tette hozzá Horváth Ildikó polgármester. A program a közös történelmi emlékek jegyében Zalaapátiban kezdődik 10.30-kor szentmisével, emléktábla avatással, azt követően nálunk a Várszigeten 12.30-tól tartanak emlékműsort, majd a régészeti feltárások helyszínén imádsággal fejeződik be az ünnepség.

Szeptember 14-én az ősz hagyományosan legnépszerűbb rendezvénye, a falunap eseményei nyújtanak kikapcsolódást. – A főzőverseny idén harmadik alkalommal a gombóc jellegű ételek készítésével zajlik – említette a hagyománnyá vált gasztronómiai attrakciót a település vezetője. – Várunk vendégeket a környező településekről is a főzőcsapatok sorába és a kulturális műsor szereplőinek körébe egyaránt, a megszokott módon lesz sztárfellépőnk is.

Fejlesztések terén jelenleg a járdaépítés zajlik. – Egy 2016-os pályázatunk realizálódik – mondta Horváth Ildikó. – A falu keleti részétől a József Attila utca északi oldalán készül a térkő burkolású járda, ami esztétikai szempontból is jelentős, javít a község arculatán. Ugyancsak folyamatban van az orvosi rendelőt, óvodát is érintő több funkciós épületünk közel 33 milliós energetikai pályázatának megvalósítása is.

A hivatali munkában kiemelkedő feladat a stratégiai fejlesztési programhoz tartozó pályázatok készítése, a szükségletek és a kiírások összhangjában ez folyamatos. – Van már friss eredményünk – hangsúlyozta a polgármester. – A Magyar Falu Program keretében önrész igény nélkül az orvosi rendelő, védőnői szolgálat felszereltségének javítására nyertünk 3 millió forintot. Az összeg mintegy 70 százalékából a gyógyító munkához szükséges orvosi eszközök beszerzésére került sor, a kisebb rész berendezési tárgyak, informatikai felszerelések vásárlására lett fordítva.

Ugyancsak a Magyar Falu Program alapját céloztuk meg a nemzeti és helyi identitástudat erősítése címen közösségi terek fejlesztésére. Cél, hogy jobb feltételeket teremtsünk a közösségi élet erősítéséhez. Ez egyelőre tartalék listára került, azaz: a pályázatunk támogatásra érdemes elbírálást kapott, anyagi erők várható átcsoportosításával bízhatunk a forrás elnyerésében. Örömünkre szolgál, hogy hasonló céllal nyert 20 millió forintot az egyházközség a parókiaépület közösségi tereinek felújítására, ami a falu szempontjából is fejlődési lépést jelent.

Önkormányzati részről további pályázatok előkészítése van folyamatban, közülük Horváth Ildikó kiemelte a Balaton Fejlesztési Tanács kiírására a napokban benyújtott támogatási igényt: – Ez 5 millió forintos munkáról szól 10 százalék önrész vállalással, tartalma a településkép további javításáról szól a zöldfelületek megújításával és bővítésével. Az igény egyelőre elbírálás alatt van.

Cikk forrása: https://inforegio.hu/hirek/a-tradiciok-es-a-fejlesztesek-jellemzik-zalavar-kozeletet