Hiba

[OSYouTube] Alledia framework not found
  • slide-001.jpg
  • slide-01.jpg
  • slide-02.jpg
  • slide-03.jpg

Kis-Balaton Ház

 Kis-Balaton Ház
Zalavár, Vársziget utca 2.

Tel.: 06-83/710-002 (2022. március 12-től elérhető)

 

Nyitvatartási időn kívül:

Bíróné Dugmanits Ágnes 06-30/557-9118

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Nyitva tartás
március 12-től október 31-ig: 9-12 óráig, 13-18 óráig
november 2-től 15-ig: 9-12 óráig, 13-17 óráig

Szünnapok: hétfőnként és november 1-én, kivéve:
ünnepnapokon (Húsvét és Pünkösd hétfő) és március 14-én (pihenőnap áthelyezés)

Kis-Balaton Ház belépődíjai
Felnőtt jegy: 900 Ft/fő
Felnőtt csoportos jegy (min. 10 fő): 700 Ft/fő
Gyermek (3 éves kor felett), diák és nyugdíjas jegy: 500 Ft/fő
Gyermek (3 éves kor felett), diák és nyugdíjas csoportos jegy (min. 10 fő): 400 Ft/fő
Családi jegy (2 felnőtt és legalább 2 gyermek 3 éves kor felett): 2.500 Ft

Kerékpár kölcsönzés díjai
1 óra: 900 Ft
2 óra: 1.800 Ft
3 órától (maximum az adott napon 18 óráig): 3.000 Ft

 

A házat a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működteti.A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel ajánlja figyelmükbe a kezelésében lévő Kis-Balatont, ahol Igazgatóságunk kiváló mérnökeinek is köszönhetően egy valaha létezett természetes szűrőrendszernek a mai kor igényei, korlátai és lehetőségei szerinti „újraélesztése” történt meg. Ennek a csodálatos élővilágú területnek, az itt található történelmi emlékhelyeknek, a helyi tradícióknak a megismerésére hívjuk és várjuk Önöket!

Kis-Balaton Ház és környéke

A kirándulások kedvelt célpontja lehet a Kis-Balaton Ház, amely bemutatja a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, a Balaton vízminőségének védelmében betöltött szerepét, szemlélteti a térség történeti és néprajzi vonatkozásait, értékeit.

 

Nagy érdeklődésre tarthat számot a látogatók körében, hogy a Kis-Balaton szabadon nem látogatható védett területein webkamerákat helyeztünk el, melyek a Kis-Balaton Házból követhetők figyelemmel.

A kiállító terem elején régészeti feltárással megnyitott sírhelyek, majd Karoling-kori gazdasági épület belső szerkezete látható. A víz alatti állatvilágot egy „akváriumba” lépve, vetített filmmel tettük láthatóvá. Tovább haladva az érdeklődők a nádi élet sajátos eszközeivel, tárgyaival ismerkedhetnek meg. Természetesen a kiállításban helyet kapott Fekete István és az elmaradhatatlan Tüskevár is. Tovább sétálva a "sötétség leple alatt" ismerkedhet meg a látogató a mocsárvilág fényeivel, hangjaival, illatával.

A Kis-Balaton Ház és a Szent István kápolna közötti területen vízi játszótér épült, ahol a víz útját, erejét, felhasználhatóságát láthatják és tapasztalhatják meg játékos formában a gyerekek.

 

Kerékpározási lehetőségek

A Kis-Balaton Háztól kb. 250 méterre indul, és aszfaltozott töltésen halad a kerékpározható és kerékpárút Zalavár – Balatonmagyaród összekötő útig. A kerékpárút mellett kilátót építettünk egy meglévő zsilipre (a zsilipszerkezet is látható). A kilátóból a Hídvégi-tavat, annak állat- és növényvilágát, a környező természeti területet figyelheti meg a látogató. A bicikliút a  Madárvárta szomszédságában halad el, és a duzzasztóművön, valamint a fenntartó úton a Kányavári-szigetig lehet kerékpározni úgy, hogy közutat nem kell érinteni. A kilátó, és a Madárvárta mellett pihenőhelyek kerültek kialakításra. A különleges faszerkezetű építményekből megfigyelhető a különleges táj és a madárvilág.

A Kis-Balaton Házban a kerékpárúthoz kapcsolódóan kölcsönzési lehetőség (gyermek és felnőtt kerékpárok) várja a biciklizés szerelmeseit.

 

 

További információ:

http://nyuduvizig.hu/index.php/vizrendezes/kis-balaton/kis-balaton-bemutatohelyek

 

 

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításához. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookiek használatába.