Hiba

[OSYouTube] Alledia framework not found
  • slide-001.jpg
  • slide-01.jpg
  • slide-02.jpg
  • slide-03.jpg

Zalavári Történelmi Emlékpark

ZALAVÁRI TÖRTÉNELMI EMLÉKPARK

ZALAVÁR-VÁRSZIGET

 

Zala megye keleti szélén, Zalavár-Vársziget területén (Zalavár külterülete) található a Zalavári Történelmi Emlékpark. A Várszigeten az 1990-es évekig a természet vette át az uralkodó szerepet, csak az 1938-ban emelt Szent István emlékmű jelezte a hely elfeledett jelentőségét. A terület helyreállítását két szándék mozgatta. Az egyik a Balaton vízminőségének javítására létrejött a Kis-Balaton I. üteme, majd Bulgária kívánt emléket állítani Cirillnek és Metódnak.

Így az első rekonstrukció 1996-ban készült el, a honfoglalás 1100. évfordulójára. Ekkor építették fel a 11. századi templom alapjaira a Szent István kápolnát.

Az új vízvédelmi körzet kialakulásával az országos vízügyi szervek is bekapcsolódtak a fejlesztésekbe, és 2000-ben nyitotta meg a kapuit a Kis-Balaton Ház. 2001-ben a Hadrianus mártír-zarándoktemplom romjainak megépítése és a terület parkosítása jelentette az újraéledő Zalavár-Vársziget szakrális és történelmi jellegét.

Zala megye 1000 éves évfordulója alkalmából 2009-ben tették le a Millenniumi Emlékmű alapkövét, amit Makovecz Imre terve alapján 2010-ben avattak fel. Az emlékmű Zala megye összetartozásának szimbóluma, amelyben helyet kapott a megye életfája 258 darab levéllel, ami a megye 258 települését jelképezi.

Mellette fedezhetőek fel a régészeti ásatások nyomai, jelenleg a régészek az alapításának 1000. évfordulóját ünneplő Zalavári Bencés Apátság feltárásán munkálkodnak.

A terület komplexitása miatt népszerű a turisták és a családok körében.

Az emlékpark országos népszerűségében jelentős fordulat következett be, amikor 2014 szeptemberétől a Magyar Nemzeti Múzeum budapesti épületében az állandó régészeti kiállításának részévé vált Zalavár-Vársziget története és az itt feltárt régészeti leletanyag bemutatása. A Karoling- és honfoglalás kori kiállítás hiányzó láncszemeként került be a gazdag leletanyag (ékszerek, kerámiák, övveretek, lószerszámok) a régészeti kiállításba, makettekkel és 3D-s animációkkal színesítve.

2015-ben a zalaegerszegi Göcseji Múzeum kezdeményezte a terület Zala Megyei Értéktárba való felvételét. Ekkor hitelesítették Zalavár-Vársziget történelmi és épített környezetének nevét is, mint Zalavár Történelmi Emlékpark. Késő Karoling-kori emlékei egyedülállóak Magyarországon, az évente zajló régészeti ásatások újabb és újabb leleteket hoznak felszínre, ezzel is bővítve a korszak mélyebb megismerését, és az emlékpark látnivalóit.

Jelenleg szláv vendégek is rendszeres látogatói az emlékparknak, Cirill és Metód emlékét a mai napig őrzik. Bolgárok, szlovének, szlovákok és oroszok mind-mind megfordulnak a Várszigeten.

 

 

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításához. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookiek használatába.